Uitgenodigd voor verhoor politie

Heeft u een brief gekregen van de politie voor verhoor?

Als u wordt verdacht van een strafbaar feit, kan het zijn dat u een brief krijgt van de politie. In deze brief wordt u uitgenodigd voor verhoor. Vaak wordt in deze brief ook al de datum en tijdstip van het verhoor vermeld. Ook wordt aangegeven van welk strafbaar feit u wordt verdacht en op welke datum dit zou zijn gepleegd. Het adres van het politiebureau waar u zich moet melden staat ook in de brief.

Bij verhoor politie staat Eva Kool staat u altijd bij.

Verhoor politie: twee soorten brieven

Bij verhoor politie verstuurt twee soorten brieven. In de ene brief wordt u alleen uitgenodigd voor verhoor. In de andere wordt aangegeven dat u zult worden aangehouden. Er zijn twee grote verschillen tussen de beide brieven:

  1. Als er niets staat over een aanhouding, kunt u -in principe- op ieder moment het verhoor beëindigen en weggaan. Als u een advocaat wilt meenemen, moet u deze zelf betalen.
  2. Staat er dat u zult worden aangehouden? De politie mag u dan 9 uren vasthouden (de uren tussen 0.00 uur en 9.00 uur niet meegerekend). Na aanhouding heeft u bovendien recht op een advocaat, piket- of zelf gekozen.

Let op: in beide gevallen mag de politie vingerafdrukken en foto’s nemen.

Wat moet u doen?

Als u een brief krijgt van de politie moet u onmiddellijk een advocaat bellen. Als u goed voorbereid op een verhoor verschijnt, maakt dat later in het strafproces een groot verschil. Lees hier een mooi voorbeeld van het resultaat van een goed voorbereid verhoor. Maar ook in andere gevallen is het belangrijk dat uw versie van het verhaal goed in het voetlicht staat.

Voorbereiden van verhoor

Het voorbereiden van een verhoor duurt meestal ongeveer een uur. Ik bereid u dan voor op het verhoor en ik help u uw verhaal goed gestructureerd te vertellen. Ook signaleer ik eventuele valkuilen in uw verklaring en help u deze te omzeilen.

Begeleiding tijdens verhoor

Als u wordt aangehouden, zal de politie een melding doen aan de piketcentrale.  Deze zorgt ervoor dat er een advocaat bij u komt. Het is belangrijk dat u, als u een eigen advocaat heeft, dit duidelijk aangeeft bij de politie. De advocaat van uw keuze wordt dan gewaarschuwd en kan u verder helpen. Als u wordt aangehouden heeft u recht op gefinancierde rechtsbijstand tijdens het verhoor. Dit houdt in dat u deze niet zelf hoeft te betalen.

Ook als u niet wordt aangehouden, mag u een advocaat meenemen naar het verhoor. U moet deze zelf betalen.

Stel vrijblijvend uw vraag