Ik kan je het best uitleggen hoe ik werk aan de hand van een echte case. Dit is het verhaal van Willem K. Zijn vriendin is dood aangetroffen in haar woning en hij wordt verdacht van doodslag. Met de juiste strategie is het mij gelukt om vrijspraak te krijgen voor Willem K.

Donderdagavond laat word ik gebeld door de piketcentrale. Via deze centrale worden wij gebeld als iemand een advocaat nodig heeft. Het gaat om een voorkeursmelding; de cliënt heeft aangegeven dat hij specifiek mij wilt hebben als advocaat.

Politiebureau

Op het politiebureau heb ik een gesprek met Willem onder vier ogen. Hij is aangedaan, trilt over zijn hele lichaam. Hij vertelt me dat zijn vriendin en hij samen drugs hadden gebruikt. Op een gegeven moment zijn ze op bed gaan liggen en is zij gewoon niet meer wakker geworden. Ze hadden wel ruzie gehad, maar hij bezweert me dat hij echt van haar hield en haar niets heeft gedaan. Wel was hij totaal in de war toen zij niet meer wakker werd en is vertrokken. De buurman heeft haar gevonden, nadat ze de volgende dag niet kwam opdagen voor een kopje koffie. Niet veel later stond de politie voor zijn deur.

Strategie

We kiezen zo snel mogelijk onze strategie. Ik blijf bij het verhoor om te zien of Willem zich eraan houdt. Hoewel de politie hem flink onder druk zet, houdt hij goed vol. Willem moet wel de gevangenis in. Tegelijkertijd probeer ik zoveel mogelijk informatie te achterhalen en de puzzelstukjes in elkaar te leggen. Er is nog geen politiedossier: ik weet dus alleen wat Willem mij heeft verteld en wat ik begrijp uit het verhoor. Willem en ik hebben veel contact, zodat hij mij steeds meer informatie kan geven.

Het dossier is klaar

Een paar dagen later wordt Willem voorgeleid bij de Rechter-Commissaris (RC) en is er een dossier beschikbaar. Willem wordt officieel verdacht van doodslag en blijft vast zitten: het ziet er niet best voor hem uit. Ik ga tot in detail het dossier bestuderen. Kan ik bewijzen dat het klopt wat Willem zegt? En kan het wel kloppen wat de buurman heeft gezien? En heeft de ambulancebroeder het wel bij het juiste eind? Ik maak een tijdspad. Steeds vergelijk ik alle informatie per tijdsmoment. Ondertussen houd ik veel contact met Willem om bij hem te checken wat ik tegenkom.

Zitting

Dan krijg ik medische rapportages binnen die ik had aangevraagd. Het blijkt fantastisch nieuws. Uit de rapportages blijkt dat de leverwaarden van Willems vriendin extreem hoog waren. Dat kan wijzen op een ziekte en de oorzaak van haar dood zijn. Het wordt mijn stelling in de zaak. Een aantal weken later is de zitting. Ik vraag een patholoog, iemand die alles weet van lichamelijke afwijkingen, om te getuigen. We nemen daarmee een risico: de patholoog kan iets heel anders zeggen dan wij hopen.

Maar dat doet hij niet. De patholoog bevestigt wat ik al vermoedde: het slachtoffer kan gestorven zijn aan een leveraandoening. Ook laat ik zien dat er voor de stelling van het Openbaar Ministerie eigenlijk weinig bewijs is. Maar het Openbaar Ministerie blijft erbij dat het om doodslag gaat. Na een aantal dagen zitting komt de rechter terug met zijn oordeel. Hij zegt waar wij zo hard voor hebben gevochten: vrijspraak voor Willem.